Posts

2017 Dalam Kenangan

Image
2017 Highlight

Anugerah anak lelaki pertama awal March 2017

Misi baju raya jahit sendiri Aidiladha September2017

Hi hi sesi perkenalan DDE2637 Oktober 2017

Majlis sambut menantu the one and only adik ipar End November 2017

Selamat Tinggal Taiping Early December 2017

Ainul Mardhiah turns3 End December 2017

2017 banyak memori yang mendidik untuk saya berdikari. Be positive. Keep calm.






Spageti Carbonara Versi Campak-campak

Image
Assalamualaikum dan selamat petang untuk semua.Hari ini nak kongsi resepi campak campak dari seorang ibu untuk anak dan anak-anak buahnya. Ceritanya bermula bila terdetik nak makan spageti untuk dinner. Geledah segala yang ada didapur, maka tercetus idea spageti carbonara, TAPI sos PREGo is yillek. Maka, up jadi lah resepi campak-campak.Untuk sediakan spageti mudah jea sebab kita dah ada spageti prego. Jadi, panaskan air sampai mendidih, kemudian  masukkan spageti kering tu. Bila dah masak, masukkan sedikit minyak dan toskan.Siap bab spageti.Sekarang prepare barang untuk buat sos versi suka hati.
-bawang putih, cincang dadu
-minyak, untuk tumiskan bawang, sebaiknya olive oil
-sosej, sebagai lauk paukπŸ˜€
-susu cair, saya guna susu fresh krim jea sebab tu yang ada dalam stok
-tepung gandum, nak bagi pekatkan sos
-cheese, saya guna slice cheese jea
-garam dan mixed herb sepagai perasaCara nak campak, anggap macam.nk buat gulai. Tumis bawang, masuk lauk. Kalau ada nak add on syur mcm kubis…

Sudara Beach Resort and Spa

Image
Salam kasih sayang untuk semua pembaca. Lama menyepi bukan tanda tiada idea. Tapi terlalu banyak yang ingin dicerita, sampai tidak pasti yang mana paling utama.Hari ini kita kongsi pengalaman bawa kanak-kanak mandi kolam di Sudara Beach Resort, Tok Bali Kelantan. Grab peluang ni sebab akak ipar ada kursus kerja dia di sini, dan ambik bilik. Memandangkan tempat ni tak la jauh dari rumah, 30minit jea, jadi kami ambik peluang pagi sebelum akak ipar check out bilik untuk bawa anak-anak mandi kolam.Seandainya balik ke kampung halaman, sangat jarang untuk kami  mandi manda di kolam, sebab dari kecil serasi dengan pantai dan air terjun. Namun disebabkan faktor musim tengkujuh, maka kolam adalah pilihan tepat.Okay, berbalik kepada pengalaman mandi manda di Sudara Beach Resort, sangat best sebab kolamnya luas dan bersih. Bilik penginapan yang akak ipar dapat plak menghadap laut,memang view sangat awesome! Kalau yang nak buat escape plan lari dari kotaraya dan menikmati damai angin laut, boleh …

Sejarah, sekarang dan masa depan

Assalamualaikum dan salam 1 Rabiulawal...Bulan kelahiran Nabi kita Muhammad s.a.w... Jom banyakkan selawat dan zikir...Bangkit pagi ini dengan satu mutiara dari sifu Shaklee
"Jangan terperangkap dalam kenangan silam dan jangan terlalu risau tentang masa hadapan. Hiduplah dan nikmatilah masa sekarang."Betul katanya, kadang-kadang andai kita terlalu terkenangkan masa silam, kita lemas, terfikirkan masa depan, kita akan cemas. Tanpa kita sedar hari ini dan masa ini dalah emas. Bukan seorang dua, tapi ramai antara kita yg selalu fikir perkara yg dah lepas. Lepas tu rasa cemas, apakah kita dah bersedia utk masa depan?
Patutnya kita kena sedar akan masa sekarangπŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡Anak2 yg sedang membesar depan mata.Anak2 yg sentiasa bergaduh depan mata.Suami/isteri yg masih sihat selalu ada disamping kita.Ibu ayah yg masih ada selalu tunggu kita jenguk bawa anak/cucu.Sahabat2 positif yg tak pernah jemu2 berkongsi ilmu dgn kita setiap hari.BANYAK LAGI perkara yg indah2 sedang berlaku waktu ini …

πŸ€“πŸ€“πŸ€“

Salam.Lama tak bersiaran. Banyak yang ingin dikongsi, tapi hp ada masalah nak upload gambar dan masih tak berupaya nak baiki(actually xsempat nk godek2 setting sbb masih tak mahir dgn hp ni😬😬). Makanya tergendala segala post. Hokeyh. Petang ni kita layan anak-anak tengok kartun. Part paling best  bila tengok kartun adalah bila kita yang dah berusia pun boleh leka tengok kartun lebih dari anak-anak πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…H semakin lali, dan A masih kusyuk tengok Didi nya. Harapannya akan terpejamlah mata si A lepas ni. Boleh ibu layan cerita lain. HahaMoh kita sambung tengok Didi N PrenOk bye.

10 TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT YANG AKAN MENGUBAH HIDUP KITA

Makanan berkhasiat merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi secara normal. Makanan seimbang seharusnya memberikan kita tenaga yang mencukupi yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak secara optimum dan kandungan fiber yang mencukupi. Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan dan dapat menjauhi kita daripada penyakit. In sha ALLAH.

1. Makan karbohidrat
Sesetengah dari kita merasakan dan mempercayai dengan mengambil karbohidrat menyebabkan mereka gemuk dan mampu mengundang pelbagai penyakit. Ini mendorong mereka bertindak untuk meninggalkan pengambilan nutrien tersebut secara total serta menggantikannya dengan kaedah diet lain yang mungkin menyebabkan berlakunya malnutrisi.

2. Rancang apa yang hendak dimakan
Sekiranya berhasrat untuk mengambil makan malam yang lebih berat seperti stik dan kentang, kurangkan atau elakkan pengambilan makanan berdaging dan berkanji untuk waktu makan yang lain dan begitulah seterusnya. Imbang dan ranca…

Bahaya Gastrik

Salam sejahtera.

Hari ni, nk kongsi pasal sejenis penyakit yang femes, iaitu gastrik. Sebab ramai yang kena hadap gastrik ni, dr kanak-kanak sampai ke warga emas.

Apakah gastrik
Menurut keterangan Dr. Mohd Faisal Jabar ( Pakar perunding pembedahan laparoskopi), gastrik terbahagi kepada dua bahagian iaitu: Gastriti, Ulser perut ataupun peptik

Gastritis merupakan keradangan mukosa yang melapik dinding perut. Secara semula jadinya, perut kita mengeluarkan asid hidroklorik yang berfungsi mencerna makanan.

Asid hidroklorik sangat kuat dan bersifat menghakis. Sebab itu lah lapisan perut kita dilapisi dengan mukosa bagi mengelakkannya terhakis.

Gastrik berlaku sekiranya tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik dengan kekuatan lapisan pertahanan.

Pada tahap gastrik kronik, pesakit boleh mengalami ulser perut yang menyebabkan pendarahan. Pendarahan boleh dilihat dalam dua bentuk iaitu najis menjadi hitam seperti tar dan muntah mengandungi darah ataupun hitam seperti kopi.

**…