Wednesday, April 22, 2015

encik suami kata entri lamaa..laamaa sangat...

salam semua.














lama...lama sangat...lama tak berblogging bagai...

mklum la sejak jadi isteri ...dan juga emak, masa memang untuk laki n anak sahaja..free tido la jawabnya..
tambah pulak nak brblog dgn henset yg mmg bukan fevret sy, maka makin tak la berblog..

tapi hari ini encik suami beli desktop...
desktop baru...yyeeeayy!!!!

thanks encik suami..sayang banyak2...

ok.update setelah lama tak berblogging ni..

nama saya ummi kalthum. isteri kepada mohd rahimi.kerja adalah PA untuk encik suami. sekarang ada seorang anak perempuan yang kiut miut comel sangat bernama ainul mardhiah.

ok lah. keluar dulu. nanti ada masa kita berblogging lagi dengan desktop encik suami hadiahkan.
pheewit.

assalamualaikum...

Thursday, September 18, 2014

Oh kakak Aisyah...

Salam sejahtera.

Senarai aktiviti dalam alam suri rumah sepenuh masa yang saya rasa saya perlu berhati-hati dan didik jiwa supaya tidak berkecimpung sama. *walau hakikatnya ada terjebak dah sikit sebanyak..
1) berfikir out-of-box ke arah unsur yang negatif
2) bz body masalah orang lain
3) sensitif tak bertempat

Ya. Itulah top three in the list...
Bila dah sedar ini antara jangkitan utama dalam nak mengejar status suri rumah tangga sepenuh masa, saya kena bersiap siaga dengan antidot dan ubat-ubatan untuk hati dan jiwa. selamat maju jaya bakal ibu. (Hehehe..gelak seorang diri dalam hati)

Cerita hari ini, minggu ini, bulan ini.
Hidup nomad bermula sejak seminggu dua yang lepas. Seketika di KL, singgah sekejap di Shah Alam, sekali di KB, berpatah ke Taiping dan rotation itu bagai berputar-putar antara negeri ini. Ada waktu ke Jitra sehari dua. Sungguh mesra bernomad. Alhamdulillah bayi yang dalam ini sungguh memahami. I think he loves it.
Bersembang perihal fulltime housewife dan hidup nomad ini buat saya teringat akan hipotesis si kecil dari pemerhatiannya. Saya maksudkan anak saudara saya, dikenali mesra dengan panggilan kakak dalam keluarga, atau Aisyah dikalangan rakan-rakan. Dia membesar melihat saya dari status pelajar kepada pekerja, dari status bujang kepada isteri orang. Boleh dikatakan, she knows me better than others walaupun dia kecil, berusia 10tahun.

Pada dia, sukar untuk percaya saya sudah tidak bekerja dan hanya berada di rumah. Pelbagai alasan cuba ditekanya melihat jadual saya begitu fleksibel kesana kemari..mungkin padanya 'ohhh..begitu senang cakmin dapat cuti dari boss...'
Sehinggalah sebulan dan lebih melihat saya betul-betul bercuti dirumah dan sentiasa ada dalam segala acara/majlis, dia mula yakin saya sememangnya sudah tidak bekerja. Saya fikirkan hanya titik disitu, namun hakikatnya tidak. Perbualan saya dengannya pagi ini buat saya sedar, dia masih lagi sukar untuk percaya saya mampu duduk hanya goyang kaki dirumah.

'Cik min masak la jual apa-apa..yang boleh cik min buat kat mana-mana...'

Hahaha...kakak, you're so sweet my dear...Yes, i got ur point... anak sedara pun tahu mak cik dia memang xleh dok diam dalam rumah tanpa buat apa-apa kan... In Sha Allah dear, cik min usahakan something okay...dun worry... But not at this moment sebab baby dalam perut da mula main tendang2...

Moral of the story, sometimes kita tak sedar macam mana diri kita sehinggalah ada yang jujur menjadi cermin untuk kita. Walau si kecil sekalipun, pandangan dan pendapat orang lain seharusnya kita ambik peduli dan cerna isinya.

*thanks kakak aisyah...jadi anak solehah yea untuk umi dan abah...♡♡♡

Wednesday, September 10, 2014

Adaptasi...

Salam sejahtera!

Minggu ke3 menjadi suri rumah sepenuh masa. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi sebab dah boleh sesuaikan diri bangun pagi dan tidak ke mana-mana.. Tiada lagi pagi yang kecoh dan sibuk bersiap ke ofis, tiada lagi pagi yang bangun dengan penuh rancangan pejabat dalam kepala, tiada lagi semua itu..
Apa yang ada kini?
Pagi sibuk didapur sediakan sarapan untuk yang tercinta...
Pagi bangun dengan resepi masakan dalam kepala...
Pagi yang penuh rancangan untuk aktiviti dirumah sepanjang hari...

Alhamdulillah..dan alhamdulillah... saya semakin sihat dan of coz sikecil ni pun semakin aktif membesar... tiada lagi muntah tiada lagi penat yang amat... yang tinggal hanyalah sikap mengada-ngada sensitif pada bau... kira ok la berbanding sebelum ini... inilah dikatakan banyak hikmah bila saya buat keputusan jadi suri rumah untuk masa ini...

Secara kebetulan, banyak permasalahan lain yang boleh diselesaikan memandangkan saya tidak ada sebarang komitmen kerja... Tambahan pula kakak saya dan suami pergi menunaikan haji, boleh saya tolong tengok2kan anak buah... Rancangan Allah sungguh hebatkan...

Rancangan saya untuk meneruskan hidup sebagai suri rumah masih dalam tempoh percubaan... dalam tempoh masa ini, memanjang sudah 'List To Do' saya... setakat hari ini, hanya aktiviti kemas rumah dan masak-memasak yang berjaya... untuk yang lain, masih dalam membina keyakinan dalam diri... In Shaa Allah, saya mendoakan semua berjalan lancar...

Sekarang saya sedar, kerjaya sebagai suri rumah bukan satu kerjaya yang mudah... Kena ada kesabaran, kena ada keyakinan dan paling penting kena ada sikap keterbukaan dalam diri... Tambahan lagi untuk seorang manusia macam saya yang sebelum ini menilai komitmen kerjaya pada bidang professional... Berjaya menyesuaikan diri menjadi suri rumah dengan aktiviti mengikut kehendak hati, akan menjadi pencapaian penting dalam hidup saya... Terima kasih suamiku atas segala sokongan dan dorongan...

Ok lah... Masa untuk sediakan makan tengahari... Jangan terkejut andai saya jadi 'homemade baker' lepas ni yea kawan-kawan... Maklumlah, asah bakat memasak sepanjang masa dah sekarang ni... Jom masuk dapur...

Bye bye... jumpa lagi dengan entri masakan atau aktiviti harian suri rumah macam saya...